Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Gebruik cholesterolverlagers vertwintigvoudigd laatste 12 jaar
2010-11-14

Het gebruik van cholesterolverlagers is de laatste jaren fors toegenomen. In vergelijking met 12 jaar geleden nemen de Belgen twintig maal meer cholesterolverlagers. Dat blijkt uit cijfers van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

Dure medicijnen

Meer dan 80 procent van de Belgen tussen de 35 en 74 jaar heeft een teveel aan slechte cholesterol, wat het risico op hart- en vaatziekten en op overlijden verhoogt. Cholesterolverlagende statines worden vandaag genomen door 20 procent van de volwassen Belgen van 35 jaar en ouder. Ze behoren tot de meest gebruikte geneesmiddelen in België. Ze worden terugbetaald door het ziekenfonds en nemen zo een grote hap uit het budget van de ziekteverzekering: 7 procent van het budget voor geneesmiddelen buiten het ziekenhuis. Dat is jaarlijks meer dan 215 miljoen euro.

Prijs en resultaat

In België zijn er vijf cholesterolverlagers op de markt, met belangrijke onderlinge prijsverschillen. Simvastatine (Zocor® en generieken) en pravastatine (Prareduct®, Pravasine® en generieken) zijn het goedkoopst. Zij kosten jaarlijks per patiënt respectievelijk ongeveer 70 en 146 €. Atorvastatine (Lipitor®) is met zijn jaarlijkse kostprijs van 416 € per patiënt het duurst. Ondanks dit prijsverschil is er geen verschil op gebied van nut en veiligheid tussen de producten, als de juiste dosis wordt genomen. Zo heeft 10 mg atorvastatine hetzelfde effect als 40 mg simvastatine.

Lifestyle

De stijging van het gebruik van cholesterolverlagers vindt men vooral bij mensen met een te hoog cholesterolgehalte die hun risico op een hart- of vaatincident willen verlagen, eerder dan bij mensen die al een dergelijk incident gehad hebben. Het KCE pleit ervoor om het gebruik van cholesterolverlagers te beschouwen als een element van een globaal cardiovasculair preventiebeleid. Een wijziging van levensstijl, zoals stoppen met roken, meer lichaamsbeweging en gezonde voeding zouden daarbij voorrang moeten krijgen.

Gebruik na een hart-of vaatincident vaak te laag

Na een hospitalisatie voor een cardiovasculair incident werd in 2006 slechts bij iets meer dan de helft van de patiënten een cholesterolverlagende statinebehandeling opgestart. Het al dan niet toedienen van statines hangt nauw samen met het soort aandoening: bijna alle vijftigers kregen na een acuut hartinfarct statines voorgeschreven. Daarentegen kreeg maar 58% van die leeftijdsgroep statines na een beroerte. Voor deze hoogrisico patiënten - en alleen voor hen - kan het aantal statinevoorschriften volgens het KCE dus best hoger.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]