Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Kosteloze borstkankerscreening in Vlaanderen

Jaarlijks wordt er bij zo’n 4.000 vrouwen in Vlaanderen borstkanker vastgesteld. De kans dat een Vlaamse vrouw voor haar 74ste borstkanker krijgt is één op elf. De kans op genezing is veel groter als dokters de ziekte in een vroeg stadium kunnen opsporen.

Daarom wordt in Vlaanderen een borstkankerscreening georganiseerd voor vrouwen tussen 50 en 69 jaar. Zij worden om de twee jaar opgeroepen worden voor een mammografisch borstonderzoek. Hierbij worden enkele Röntgenfoto’s van elke borst genomen. Een mammografie is een pijnloos onderzoek en wordt volledig terugbetaald door het ziekenfonds. De leeftijdsgroep 50-69 werd uitgekozen omdat blijkt dat een veralgemeende screening bij hen de sterfte door borstkanker doet verminderen. Buiten deze leeftijdsgrenzen werd dat nog niet voldoende bewezen.

De screeningsmammografie wordt uitgevoerd in een mammografische eenheid na een verwijzing door uw huisarts of gynaecoloog, ofwel na een uitnodiging door een regionaal screeningscentrum. Een ‘mammografische eenheid’ is een radiologische dienst die een specifieke erkenning heeft gekregen voor het nemen van een screeningsmammografie. In Vlaanderen zijn er vandaag al 162 mammografische eenheden erkend. Iedere dag komen er nog nieuwe bij.

De uitslag wordt dan binnen de drie weken overgemaakt aan de huisarts of gynaecoloog van de vrouw, waarna ook de vrouw zelf op de hoogte wordt gebracht vanuit het screeningscentrum.

Links

Terug naar Actueel
[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]