Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Uitstrijkje nog maar eens per twee jaar terugbetaald
2009-07-05

Sinds 1 juli 2009 wordt het uitstrijkje nog maar één keer om de twee jaar terugbetaald door het ziekenfonds. Dat is alleen zo bij een gewoon screeningsonderzoek. Bij een afwijkend resultaat zijn wel tussentijdse opvolgingsonderzoeken mogelijk. Het uitstrijkje is een vaginaal medisch onderzoek dat uitgevoerd wordt om in een vroeg stadium baarmoederhalskanker op te sporen.

De periode van twee jaar is het resultaat van een moeizaam compromis. Tot nog toe stond er geen limiet op de terugbetaling van het uitstrijkje, maar de internationale wetenschappelijke richtlijnen raden een interval aan van drie jaar. Wellicht volgt er later nog een aanpassing.

De internationale richtlijn van drie jaar staat ook in het kankerplan van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. Dat toch voor een termijn van twee jaar gekozen werd, komt omdat de screening bij ons zo slecht georganiseerd is. Te veel patiënten vielen tussen de mazen van het net.

Uitstrijkje blijft nodig

Uitstrijkjes blijven nodig, ook bij vrouwen die gevaccineerd werden tegen bepaalde stammen van Humaan Papilloma Virus (HPV) die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. De reden is dat dit vaccin geen 100 % bescherming biedt. Met die opsporing wordt best begonnen vanaf de leeftijd van 20 à 25 jaar of in de drie jaren die volgen op de eerste seksuele betrekkingen. Ook na de leeftijd van 50 jaar laat men best nog om de 3 jaar een controle-uitstrijkje nemen.

Zonder terugbetaling betaalt u voor een uitstrijkje 4.72 € bovenop uw raadpleging. Het ziekenfonds komt voor 1.20 € tussen. Mensen met een verhoogde tussenkomst ('Omnio') krijgen het volledig terugbetaald.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]