Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Gebrek aan beweging verantwoordelijk voor 1 overlijden op 10
2012-08-05

Per jaar sterven 5 miljoen mensen door te weinig lichaamsbeweging, dat komt overeen met het aantal doden veroorzaakt door roken. Te weinig lichaamsbeweging werkt vooral hart- en vaatziekten, suikerziekte en darmkanker in de hand.

Bij een onderzoek in opdracht van het Britse medisch tijdschrift The Lancet is nagegaan hoeveel ziekten er kunnen worden vermeden als niet-actieve mensen wél zouden bewegen. Er werd ook onderzocht of de levensverwachting dan zou stijgen. Dat onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van de Olympische Spelen in Londen.

Te weinig bewegen even dodelijk als roken en zwaarlijvigheid

De onderzoekers schatten dat te weinig lichaamsbeweging wereldwijd verantwoordelijk is voor gemiddeld zes procent van de kransslagaderaandoeningen, zeven procent van de gevallen van suikerziekte type 2 en tien procent van de gevallen van zowel borst- als darmkanker.

Wereldwijd overlijden jaarlijks 57 miljoen mensen. Ongeveer 1,3 tot 5,3 miljoen sterfgevallen zijn voortijdig en zouden kunnen worden vermeden door meer te bewegen. De onderzoekers wijzen erop dat te weinig beweging dus even dodelijk is als roken en zwaarlijvigheid, die beide jaarlijks verantwoordelijk zijn voor ongeveer 5 miljoen doden.

Ze wijzen er ook op dat 150 minuten gematigde activiteit per week al heel wat gezondheidsvoordelen oplevert. Die inspanning is vergelijkbaar met vijf dagen per week 30 minuten snelwandelen, fietsen of zwemmen, eventueel in 3 blokken van 10 minuten. De onderzoekers roepen de overheden wereldwijd op om van meer beweging een politieke prioriteit te maken.

Ze benadrukken ook enkele beperkingen van het onderzoek. Zo werd de hoeveelheid lichaamsbeweging niet in elk land op dezelfde manier ingeschat. Mensen zullen ook in fasen actiever worden en niet plots overschakelen van een niet-actief naar een actief leven. Ook zijn sommige mensen fysiek niet in staat tot meer lichaamsbeweging.


Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]