Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Aziatische en Afrikaanse malariageneesmiddelen zijn vaak nep
2012-08-05

Ongeveer een derde van de geneesmiddelen tegen malaria verkrijgbaar in Zuidoost-Azië en in Afrika ten zuiden van de Sahara is slechte namaak of onvoldoende werkzaam. Dat blijkt uit een studie in de Lancet Infectious Diseases, gepubliceerd in juni 2012. De slechte kwaliteit van deze medicijnen is een gevaar voor patiënten en veroorzaakt resistentie van de malariaparasiet.

Nepmedicijnen

Uit onderzoek in zeven landen van Zuidoost-Azië bleek dat 35 procent van de malariageneesmiddelen niet scheikundig was geanalyseerd en dat 36 procent was vervalst. Voor de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara waren 21 onderzoeken beschikbaar. Ook daar bleek meer dan een derde niet geanalyseerd en was ongeveer één op vijf een vervalsing.

Productie en verkoop van niet werkzame malariamiddelen in genoemde streken van Afrika en Azië worden in de hand gewerkt door een gebrek aan voldoende wetgeving en door te weinig of geen controle op productie en kwaliteit van deze geneesmiddelen. Er is ook grof geld mee gemoeid. Volgens de onderzoekers zouden er in die gebieden dringend nationale instellingen moeten komen die zich met dit probleem bezighouden.

Dramatische gevolgen

Te laag gedoseerde antimalariamiddelen genezen de mens niet en veroorzaken resistentie van Plasmodium falciparum, de verwekker van malaria. In 2010 overleden 655.000 mensen aan malaria, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Op dit ogenblik doodt de ziekte in Afrika gemiddeld 2000 kinderen per dag. Wereldwijd lopen ongeveer 3.3 miljard mensen het risico op malariabesmetting. Nog steeds volgens de WHO zouden zo’n 200.000 malariadoden wereldwijd kunnen worden voorkomen door de namaak van malariageneesmiddelen onder controle te krijgen.

Producten in ons land zijn OK

Dit artikel gaat over medicijnen ter behandeling van malaria, niet over preventieve middelen. Toch waarschuwen travel clinics in ons land ervoor dat ook medicijnen om malaria te voorkomen veel minder betrouwbaar zijn als u ze koopt in Azië of Afrika. Dat geldt bij uitbreiding voor alle geneesmiddelen, bijvoorbeeld ook antibiotica. Het is sterk aanbevolen om al uw medicijnen hier te kopen vóór uw vertrek en u niet te laten verleiden door laaggeprijsde producten in het land van bestemming. De geneesmiddelen in ons land worden streng gecontroleerd en zijn veilig.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]