Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks
Stop AIDS

Actueel

Aids Memorial Day: zondag 23 mei
2004-05-10

Wat? Aids Memorial Day, herdenking van iedereen die aan aids is overleden.
Wanneer? Zondag 23 mei 2004 om 16.00 uur.
Waar? Carolus Borromeuskerk, H. Conscienceplein, 2000 Antwerpen.
Thema? Samen stilstaan, samen verder...
Programma? Getuigenissen, zang, dans en quiltspreiding op het Conscienceplein, gevolgd door de ballonoplating.

Samen stilstaan, samen verder...

"De pijn van gister
De zorgen van vandaag
Zijn verweven in de hoop van morgen."

Aids blijft een ziekte wereldwijd veel mensen het leven kostte. In ontwikkelingslanden, met name in Afrika en Azië, groeide de ziekte uit tot een ware plaag die de hele samenleving ondermijnt. Dichter bij ons werd en wordt onder meer de holebi-gemeenschap, met name homomannen zwaar geteisterd.

Hoewel er nu (althans, in het rijke Westen) minder mensen sterven aan de gevolgen van aids door de beschikbare medicijnencocktails, is het nog steeds een ziekte met dodelijke afloop. Op een serene manier kunnen de deelnemers aan Aids Memorial Day steun vinden bij elkaar; familie, vrienden, sympathisanten en mensen die nog steeds dag na dag leven met het virus.

Terwijl Wereld Aids Dag een aanleiding is om met luide trom naar buiten te treden en zoveel mogelijk mensen te mobiliseren, heeft Aids Memorial Day eerder een ingetogen en meer besloten karakter. Het hoogtepunt van de plechtigheid is de traditionele quiltspreiding. Quilts zijn gedenkdoeken, reuzegrote "patchworks", samengenaaid door vrienden en familieleden, die op een erg persoonlijke manier verwijzen naar een geliefde.

Maar Aids Memorial Day is ook een dag van solidariteit en het aanklagen van discriminatie. Jammer genoeg is het immers zo dat wereldwijd mensen met hiv, of personen waarvan vermoed wordt dat ze besmet zijn, niet de nodige verzorging krijgen of hun woning of hun werk verliezen. Ze worden uitgesloten door verzekeraars, vrienden en collega's laten het afweten en de toegang tot bepaalde landen wordt hun ontzegd.

Ook in België blijft maatschappelijke discriminatie voorkomen. De verdraagzaamheid waar Vlamingen prat op gaan, blijkt heel wat minder vanzelfsprekend wanneer blijkt dat een collega besmet is, dat een kind met hiv in dezelfde klas zit als de eigen kinderen of als zoon of dochter een seropositieve vriend(in) zou hebben. Ook op relationeel vlak blijken hiv en/of aids blijft vaak ook een onoverkomelijk struikelblok. Hoewel men zich perfect kan beschermen door veilig te vrijen, zijn seksuele contacten of relaties met een persoon met hiv alles behalve vanzelfsprekend. En dat taboe willen we doorbereken

Aids Memorial Day praktisch

De Aids Memorial Day vindt dit jaar plaats op zondag 23 mei, in de Antwerpse Carolus-Borromeuskerk (Hendrik Conscienceplein). Het gaat om de 14de editie van de Vlaamse Aids Memorial Day, die wordt georganiseerd door sensoa en het Geef om aids-fonds. De muzikale omkadering wordt verzorgd door Pieter Embrechts (De Kakkewieten, El Tatoo del Tigre, De Rederijkers, Het Peulengaleis) en Sam Vloemans (Sam Vloemans kwartet, Grand Groove, Jurassic Jazz).

  • Voor meer info kan u terecht bij sensoa 03/238.68.68 en vragen naar Patrick Reyntiens of Sarah Halans. Mailen kan ook.
  • Ook kan u meer info over deze activiteit krijgen op de positieve lijn: 03 / 828 69 00 maandag, woensdag en vrijdag van 13u30u tot 17u. U krijgt er steeds een hiv-seropositieve vrijwilliger aan de lijn.
  • Als journalist kan u die dag terecht bij Katy De Clercq (0485 32 10 71).

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]