Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Aids-conferentie 2010 in Wenen: "Rights here, Right now"
2010-07-20

logo aidsconferentie 2010In Wenen is zondag 18 juli een grote internationale conferentie over aids begonnen. Het motto is Rights here, Right now. Dat verwijst naar het hoofdonderwerp: mensenrechten van kwetsbare groepen als homomannen, drugsgebruikers en sekswerkers (in Oost-Europa) en hoe schending hiervan hiv-preventie in de weg staat. De conferentie loopt tot 23 juli.

Geld

De fondsenwerving voor de strijd tegen hiv en aids verloopt moeizaam, onder meer doordat veel landen bezuinigen op hun ontwikkelingshulp. Tien miljoen mensen die nu behandeld zouden moeten worden dreigen op een dodenlijst terecht te komen. Bij de opening van de conferentie was er een videoboodschap van VN-topman Ban Ki-Moon. Hij riep daarin landen op om hun toezeggingen voor donaties na te komen.

In Wenen zijn meer dan 20.000 deskundigen, politici en andere betrokkenen aanwezig. Ook de Amerikaanse oud-president Bill Clinton en Microsoft-oprichter Bill Gates zijn erbij.

Aidsremmers en vaccins

Aan de vooravond van de conferentie maakte de VN bekend dat het percentage besmette jongeren in Afrika afneemt. Wereldwijd is het aantal sterfgevallen door aids in vijf jaar met tien procent afgenomen, mede dankzij aidsremmers.

Eén van de onderwerpen op de conferentie is Treatment as Prevention, dus eerder starten met behandeling met hiv-remmers en hoe dit kan helpen om de epidemie te keren en kan zorgen voor een betere gezondheidsverwachting voor mensen met hiv.

Ook heeft Global HIV Vaccine Enterprise, een vereniging van vierhonderd wetenschappers over de hele wereld, er afgesproken dat ze de aidsproblematiek wereldwijd gaan aanpakken. Zij zullen dat doen door te zoeken naar veilige en effectieve vaccins tegen aids.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]