Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Homoman kent vaak zijn HIV-status niet
2010-07-08

HIV-test in het laboVan de mannen die seks hebben met mannen (zgn. "MSM") heeft in Vlaanderen 2 tot 15% HIV. Ongeveer 15% van de HIV-dragers weet niet dat hij drager is. Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen. Vroegtijdig testen is meer dan ooit de boodschap, ook voor MSM zonder klachten.

Vijftien procent van de MSM weten niet dat ze HIV-positief zijn

Het aantal MSM met HIV stijgt verontrustend. Op vraag van het Ministerie van Volksgezondheid ging het ITG in Vlaanderen na hoe vaak HIV voorkomt in het uitgaansleven van mannen die seks hebben met mannen. De 658 mannen in het onderzoek lieten zich hiervoor geregeld testen op HIV en andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Het onderzoek gebeurde tussen september 2009 en maart 2010. Het uitgangsleven (holebifuiven, -cafés, seksclubs, homosauna's) in Antwerpen en Gent werd onder de loep genomen. De onderzoekers namen er een bloedstaal af via een prik in de vinger en werkten een korte vragenlijst af.

Uit de testen bleek dat 15% van de onderzochte mannen in seksclubs besmet was met HIV. Op holebifuiven en in -cafés bleek 2% drager te zijn. Opvallend en verontrustend is het feit dat 15% van de positief geteste mannen niet op de hoogte bleek te zijn van zijn besmetting. In het buitenland liggen de cijfers nog hoger.

Twee op drie van alle bevraagde mannen gebruikten een condoom tijdens het laatste contact in hun vaste relatie, 3 op 4 gebruikten een condoom met de laatste losse partner. Belangrijk is hier dat 1 op 3 MSM zowel een vaste relatie als losse contacten heeft.

Testen voorkomt problemen

Het is duidelijk dat nog meer inspanning moet worden geleverd om MSM te overtuigen zich te laten testen, ook MSM die een vaste relatie hebben. Het kan voorkómen dat anderen worden besmet. Bovendien geeft een tijdige diagnose de beste kansen om tijdig met een behandeling te starten, waardoor de resultaten optimaal zijn. Bij een laattijdige diagnose - bijvoorbeeld wanneer er al symptomen zijn - is het herstel veel moeizamer. De patiënt blijft daardoor veel langer met een verlaagde weerstand zitten, waardoor hem allerlei zgn. opportunistische infecties kunnen overvallen. Vermoed wordt dat op dit ogenblik in Vlaanderen één op de twintig MSM drager is van het HIV.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]